قطعهای از یک کتیبه کاشی فیروزهفام در مشهد اردهال
عکس بالا، قطعهای از یک کتیبه کاشی فیروزهفام به خط کوفی است که در آخرین بازدیدم از آستان مقدس امامزاده سلطانعلی در مشهد اردهال در اردیبهشت ۱۳۹۵ موفق به رؤیت و عکاسی آن شدم.
در زمان بازدیدم، این قطعه در دفتر مدیریت آستان نگهداری میشد و طبق وعده مسئولین آنجا، قرار بوده در موزه یا نمایشگاهی ویژه اشیای قدیمی و تاریخی متعلق به این آستان نمایش داده شود. اما از اینکه آیا این وعده تحقّق یافته یا نه، اطلاعی ندارم.
کتیبه فوق حاوی عبارتی عربی شامل دو کلمه و نیمی از یک کلمه دیگر است. بخش نخست کتیبه، ظاهراً دو حرف «ین» است که میتواند ترجیحاً نیمه دوم نام «حسین» باشد؛ چرا که دو کلمه بعدی، عبارت «بن علی» (= فرزند علی) قابل تشخیص است. بنابراین بعید نیست این عبارت، بخشی از نسب صاحب مزار (علی بن محمد بن علی بن حسـ«ین بن علی» بن ابیطالب) باشد و در این صورت، احتمال دارد کتیبه فوق روی یکی از سردرهای بنا نصب بوده باشد.
آستان سلطانعلی یا مشهد اردهال، از بزرگترین زیارتگاههای حوزه کاشان در زمان حال، و از مشهور مشاهد اهل بیت (ع) در ایران در سدههای کهن بوده است. چنانکه میدانیم، ساختمان اولیه آن در اوایل سده ششم هجری به دستور مجدالدین ابوالقاسم عبیدالله بن فضل بن محمود کاشانی، برادر معینالدین مختصالملک احمد بن فضل (وزیر مقتول سلطان سنجر سلجوقی) ساخته شده است. بررسی و تعیین تاریخ کتیبه فوق با آزمایشهای علمی، میتواند حاوی نتایج ارزشمندی در زمینه تاریخ معماری این آستان مقدس باشد.
آخرین دیدگاهها